Для людей
з порушенням зору

    Новини    21 Липня 2017, 09:42
Версiя для друку


В рамках державного візиту Президента України до Грузії представники Міністерства інфраструктури провели низку двосторонніх зустрічей з питань поглиблення двостороннього співробітництва у сфері транспорту

21 Липня 2017, 09:42

 В рамках державного візиту Президента України до Грузії 17-19 липня 2017 р. відбулася зустріч представників Міністерства інфраструктури України, Міністерством економіки Грузії та представників АТ «Грузинська залізниця». Міністерство інфраструктури представляв заступник міністра з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, грузинську сторону - заступник Міністра економіки та сталого розвитку Грузії Гіоргі Черкезішвілі.

Основним питанням стало створення спільного підприємства між залізницями України та Грузії для сумісного оперування українськими поромами на Чорному морі, які знаходяться на балансі ПАТ «Українські залізниці». «Спільне підприємство не тільки сприятиме розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ), але й допоможе реалізувати принцип «єдиного вікна» при обробці вантажів, що йдуть по цьому маршруту. В цьому ж контексті обговорюється і питання спільного управління поромами», – повідомив Віктор Довгань.

Уряд Грузії і Тбіліський електровозобудівний завод також виявили зацікавленість у виробництві локомотивів на потужностях одного з українських підприємств. Наразі грузинська сторона погодилася надати Одеській залізниці свої локомотиви для вирішення проблеми з транспортуванням зернових вантажів в напрямку портів в їх піковий період. Передбачається, що в свою чергу, українська сторона надасть тяговий рухомий склад на умовах оренди. «Нам цікава не закупівля тяги за кордоном, а локалізація виробництва в Україні шляхом залучення інвесторів. Інвестування може бути здійснено в співвідношенні 50/50 з «Укрзалізницею». Найближчим часом планується формування проектної команди з грузинської сторони і наступний візит грузинської делегації в Україну для обговорення питання безпосередньо з «Укрзалізницею», – зазначив В.Довгань.

Сторони також обговорили розробку єдиної конкурентної політики, в тому числі тарифної, розширення географії перевезень в напрямку Європа - Україна - Грузія та країни Перської затоки, залучення додаткових вантажопотоків у напрямку Європа - Азія, а також можливість залучення фінансових ресурсів ЄС для використання лінійних контейнерних і суховантажних суден між портами України та Грузії. Під час візиту українська делегація відвідала ТОВ «Батумський морський порт» та ТОВ «Батумський міжнародний контейнерний термінал», після чого обговорювали перспективні питання співпраці та досвід створення зони митного оформлення за принципом Єдиного вікна (GEZI) та підняли питання про зниження портових зборів та вартості лоцманської проводки. Сторони вже погодили Дорожню карту з розвитку міжнародного транспорту по коридору Європа-Кавказ-Азія на період до 2019 року.

На завершення було проведено Круглий стіл щодо підвищення ефективності залізнично-поромного сполучення між Україною і Грузією в рамках реалізації спільних ініціатив і проектів. Заключною частиною візиту української делегації став грузинсько-український інвестиційний форум в Аджарії за участі президента України Петра Порошенка та Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна. Попередньо лідери провели двосторонні переговори, а також підписали низку двосторонніх документів, спрямованих на поглиблення стратегічної співпраці між Україною і Грузією.



ВСІ Новини