Міністерство інфраструктури України


Уряд затвердив правила роботи Геоінформаційної системи регіонального розвитку

23 Травня 2023, 19:06
Кабінет Міністрів України ухвалив порядок створення і функціонування єдиної Геоінформаційної системи (ГІС) здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад. Геоінформаційна система створюється відповідно до Закону «Про засади державної регіональної політики» для моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад. Власником ГІС є держава в особі Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури, а адміністратором – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, яке, зокрема, розробляє регламент роботи системи, що затверджується Міністерством.
 
«Геоінформаційна система є одним з ключових цифрових рішень, які впроваджує Міністерство для успішного відновлення і розвитку громад. Відновлення неможливо робити наосліп, і ГІС дозволяє приймати рішення, впроваджувати плани відновлення та моніторити їх виконання, грунтуючись на актуальних даних. Це робить систему сучасним і потужним інструментом реалізації державної політики регіонального розвитку», – зазначив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.
 
Мета ГІС – забезпечення органів влади актуальними даними для підготовки та прийняття управлінських рішень щодо відновлення та розвитку громад і регіонів, а також моніторингу та оцінювання їх виконання. Система дозволить оперативно оцінювати соціальну та економічну ситуацію в кожній громаді, визначати типові проблеми та оцінювати ефективність витрачання публічних коштів на реалізацію місцевих і регіональних планів відновлення. Також ГІС допоможе управляти впровадженням державної стратегії регіонального розвитку, а також стратегіями регіонів та громад України.
 
Базуючись на геопросторовій інформації у вигляді багатошарових мап, система забезпечує аналіз та візуалізацію даних, що дозволяє ефективно управляти інвестиціями та регіональним розвитком в розрізі громад, територій, окремих галузей та сфер діяльності. До прикладу, інтерактивні мапи дозволяють побачити розташування об’єктів, пошкоджених чи зруйнованих через збройну агресію, рівень доступу окремих громад до освітніх чи медичних послуг, динаміку зміни чисельності населення в окремих громадах та регіонах тощо.
 
Разом з Галузевою системою управління відновлення інфраструктури, ГІС є однією зі складових цифрової екосистеми управління відбудовою DREAM, яка забезпечує моніторинг, управління та контроль за проєктами відновлення на всіх стадіях. Крім того, ГІС інтегрується з методологією пріоритезації проєктів відновлення, яку розробляє Міністерство відновлення спільно зі Світовим банком. А отже всі проєкти відновлення в DREAM контролюватимуться на відповідність національній, регіональній та місцевій стратегіям та планам відновлення.
 
В основу роботи ГІС покладено європейські практики збору показників соціально-економічного розвитку для формування регіональної політики. Оновлені показники системи будуть гармонізованими з показниками систем країн Європи, що дозволить Україні отримати доступ до найкращих політик і програм фінансування ЄС.
 
Розробку Геоінформаційної системи вже розпочато, в дослідну експлуатацію (MVP) систему буде запущено до кінця 2023 року. Фінансове забезпечення розробки ГІС здійснюється за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.




Адреса цієї сторінки: http://www.mtu.gov.ua/news/34337.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове