Міністерство інфраструктури України


Відновлено публікацію відкритих даних щодо будівництва

12 Квітня 2023, 10:00
В Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та на порталі data.gov.ua відновлено публікацію відкритих даних щодо будівництва. Їх оприлюднення було призупинено минулого року через повномасштабне вторгнення росії.
 
Незважаючи на це, ЄДЕССБ не зупиняла свою роботу і авторизовані користувачі (архітектори, інженери, працівники органів контролю) мали доступ до необхідних відомостей, проте інформація не була доступною публічно.
 
«Відкриття даних є частиною підготовки до масштабної реформи містобудування (законопроєкт №5655), в центрі якої цифровізація будівельних документів та процесів. Наша ціль — щоб громадськість, міжнародні партнери, експертне середовище, правоохоронні органи, місцеве самоврядування мали повний доступ до даних про будівництво. Тільки так можна вивести значну частину ринку з тіні та мінімізувати корупційні ризики.
 
Ключове місце в цьому процесі займає якраз Е-система в сфері будівництва, де відображатимуться всі будівельні документи, а низка рішень, зокрема на дозвіл на початок робіт та введення в експлуатацію, прийматимуться автоматично. Разом з командою Мінцифри плануємо посилювати спроможності системи.
 
Громадськість же закликаю користуватись можливістю використання відкритих даних, адже суспільний контроль суттєво допоможе унеможливити будь-які зловживання під час будівельного процесу. Тільки разом можемо зробити реформу містобудування по-справжньому ефективною», — прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.
 
  • Що тепер можна переглядати?
За результатами консультацій з силовими органами були визначено перелік інформації, оприлюднення якої не становить загрозу національній безпеці та обороні і може знову бути доступним для громадськості. Зокрема, йдеться про:
 
◼️ публічну мапу будівництва, де відображені всі нещодавно видані дозволи на проведення будівельних робіт;
◼️ відомості по конкретному об’єкту будівництва;
◼️ відомості про будівництво за адресою.
Звертаємо увагу, що інформація по частині об’єктів критичної інфраструктури залишається закритою з міркувань національної безпеки.
 
  • Де можна переглядати?
◼️ на публічному порталі ЄДЕССБ;
◼️ завантажити набори відкритих даних у машиночитному форматі на порталі відкритих даних data.gov.ua.
 
Нагадаємо, Єдина державна електронна система у сфері будівництва розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проекту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.
 




Адреса цієї сторінки: http://www.mtu.gov.ua/news/34197.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове