Міністерство інфраструктури України


Робота з громадами: Мінінфра та Всеукраїнська асоціація громад підписали меморандум про співпрацю

8 Лютого 2023, 12:18
Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ) Іван Слободяник підписали Меморандум про співробітництво щодо розвитку громад, територій та інфраструктури.
 
 
Серед ключових напрямків співпраці – реалізація проєктів відбудови інфраструктури, продовження реформи децентралізації та впровадження ефективної регіональної політики.
 
«Успішна регіональна політика чи реалізація проєктів відбудови неможливі без тісної співпраці центральної влади та місцевого самоврядування. Система цифрового управління відбудовою чи реформа містобудування – конкретні приклади того, що громадам відведено центральне місце, а також закріплена можливість безпосередньо впливати на процеси та контролювати їх.
 
Розраховуємо, що наша співпраця з Всеукраїнською асоціацією громад дозволить вибудувати горизонтальну та взаємовигідну модель діалогу з регіонами, зокрема надаючи експертну та технічну підтримку для підготовки до старту масштабних проєктів відбудови. Також зі свого боку плануємо представити ряд законодавчих ініціатив, покликаних посилити спроможності місцевого самоврядування», – заявив Олександр Кубраков.
 
 
Зокрема, в питанні відбудови ВАГ та Міністерство відновлення особливу увагу приділять співпраці в розробці комплексних планів просторового розвитку, програм комплексного відновлення територій територіальних громад, а також містобудівної документації.
 
Меморандум також передбачає співпрацю сторін щодо:
 
◾️ вдосконалення роботи Державного фонду регіонального розвитку;
◾️ підвищення енергоефективності в громадах та впровадження систем енергоменеджменту;
◾️ цифрової трансформації регіонів і громад;
◾️ розвитку транспортної та дорожньої інфраструктури розвитку.
 
Після підписання Меморандуму заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, яка віднедавно відповідальна в Міністерстві за регіональну політику та децентралізацію, провела нараду з представниками ВАГ.
 
Зокрема, було обговорено критичні потреби громад та можливу допомогу Міністерства в посиленні спроможностей на місцях.
 
«Наше пріоритетне завдання – надати громадам усі необхідні інструменти для налагодження процесів відбудови на місцевому рівні. Для цього ми, спільно з міжнародними партнерами, працюємо над запуском Офісів реформ громад – експертних команд, які допоможуть пріоритизувати діяльність, налагодити роботи з інвесторами та вибудувати усі необхідні антикорупційні запобіжники.
 
Інший напрям - це рішення для громад в системі Цифрового управління відбудовою. Вони стосуються питань пріоритизації та планування проєктів, забезпечення фінансування. Ми очікуємо, що з системною підтримкою держави, громади зможуть стати одним із найактивніших елементів процесу відбудови України», – розповіла Олександра Азархіна.
 
 
Членами Всеукраїнської асоціації громад є понад 850 органів місцевого самоврядування. Кінцевою метою діяльності ВАГ є сталий розвиток сільських територій через розбудову самоврядування у територіальних громадах.
 

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram





Адреса цієї сторінки: http://www.mtu.gov.ua/news/34025.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове