Для людей
з порушенням зору

    Новини    2 Лютого 2023, 12:57
Версiя для друку


Олександр Кубраков презентував послам G7 стратегічні напрями відбудови

2 Лютого 2023, 12:57
Сьогодні, 2 лютого, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, представники Міністерства та голова агентства відновлення Мустафа Найєм зустрілись з послами країн «Великої сімки» (G7).
 
В рамках зустрічі було презентовано стратегічні напрями відновлення на 2023 рік. Зокрема, пріоритетом стане відновлення критичної інфраструктури та реалізація проєктів, направлених на нормалізацію соціального та економічного життя в громадах.
 
«Відновлення економічного та соціального життя в громадах, наявність необхідної інфраструктури стане потужним сигналом для повернення українців та розвитку країни в цілому. Обговорили з представниками G7 можливості залучення міжнародних фінансових інституцій та світового бізнесу до фінансування проєктів відбудови.
 
Окрім цього, обговорили кроки з посилення прозорості та відкритості процесів відбудови. Ми зацікавлені в незалежному аудиті допомоги та використанні найкращих міжнародних закупівельних практик. Будемо вдячні G7 за експертну та технічну підтримку в їх впровадженні.
 
Своєю чергою ми продовжимо цифровізувати всі процеси, аби максимально нівелювати корупційні ризики, які можуть виникати в ході підготовки та реалізації проєктів», – заявив Олександр Кубраков.
 
 
Передбачається, що ключовим акцентом відбудови критичної інфраструктури стане відновлення та модернізація енергетичної інфраструктури, а також систем водо-, тепло- та газопостачання в громадах.
 
На напрямі житлової інфраструктури буде продовжено роботу з ремонту житла, використовуючи механізм єПідтримки, а також стартує робота з облаштування мережі реконструкційних хабів у стратегічних місцях. Це передбачено проєктом Ukraine is Home, запущеним Міністерством відновлення в співпраці з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.
 
Окрім цього, Міністерство продовжить працювати над створенням механізму компенсації за зруйноване житло, яке дозволить постраждалим отримати нову домівку.
 
Щодо транспортної інфраструктури, то відбудова фокусуватиметься на проєктах відновлення транспортного сполучення зі звільненими громадами, розширення пропускної спроможності на західних кордонах та розвитку експортної логістики загалом.
 
Щодо соціальної та адміністративної інфраструктури, то в 2023 році акцент буде зроблено на відновленні тих об’єктів, які критично необхідні для нормалізації життя громади. Йдеться про школи, лікарні, установи соціального захисту тощо.
 
Також в рамках перемовин сторони обговорили питання розмінування деокупованих територій та саботаж росією реалізації «Зернової ініціативи».
 
У зустрічі взяли участь посол Японії Мацуда Кунінорі, посол США Бріджит Брінк, посол Франції Етьєн де Понсен, посол Італії П’єр Франческо Дзадзо, а також представники посольств Великобританії, Німеччини, Канади та представництва ЄС.
 


ВСІ Новини